København.no

København – Reise København – Hotell København – Fly København

København – Reise København – Hotell København – Fly København

Om København – Kart København – København – Informasjon København Om København – Kart København – København – Informasjon København
Om København – Kart København – København – Informasjon København

Om København

Historien

København har som boplass eksistert i over 6000 år. Den gang het København bare 'Havn' på grunn av beliggenheten. Byen var av strategisk og politisk betydning og bestod stort sett av en samling leireliknende hytter mellom havet, som var innbyggernes primære inntektskilde, og det som i dag er rådhusplassen. Gradvis begynte byen å vokse i takt med dens betydning som knutepunkt for handelsmenn og pilgrimmer.

Københavns skrevne historie starter først i 1043, og er blant annet skrevet av ambisiøse danske konger som hadde store planer for byen: Kanaler ble gravet ut på 1600-tallet og imponerende bygninger ble bygget i de gamle gatene. Siden den gang har kunstnere og berømte designere gjort sitt for å gi København sitt særpreg. Den danske hovedstaden har gjennom historien alltid vært i rask og stadig utvikling: Fra dens beskjedne opprinnelse som en liten fiskerby til storhetstiden da den var hovedstad for et velstående dansk rike, til byens nåværende posisjon som en av verdens førende designerbyer.

Regionen

Hovedstadsregionen er rik på natur, kultur og historie. Historiske slott, et utall museer og en storslått natur, som består av skog, mark, sjø, strand og fjord er gavmildt spredt over hele området. I hele regionen er det kort avstand mellom alle de forskjellige severdighetene. Det byr på utallige kombinasjonsmuligheter for mange fine dags utflukter eller lengre turer.

Som for eksempel Fredensborg Slott som fremdeles i dag er kongeparets mest benyttede residens. Fredensborg Slottshage er en av Danmarks største og best bevarte barokkhager. Eller Køge Bukt som er en perle for både naturelskere og historieinteresserte. Køge fikk bystatus allerede i 1288 og har Danmarks best bevarte bindingsverkshus.

Befolkningen

Der bor 5,3 millioner mennesker i Danmark, hvorav 7% er av utenlandsk opprinnelse. 1,7 millioner bor i København eller i grensende byer, som til sammen kalles Storkøbenhavn. Selve København sentrum har 662 000 innbyggere.

Klima

København ligger på omtrent samme breddegrad som Moskva, og sørlige Alaska, men til tross for sin nordlige beliggenhet er klimaet relativt mildt. Danmarks klima veksler som i de andre Skandinaviske landene mellom fire årstider. Som i Norge er temperaturene ustabile og svinger en del fra år til år - spesielt i løpet av vinteren. Men som hovedregel er juli den varmeste måneden, med en gjennomsnitts-temperatur på rundt 20°C. Men vintrene er noe varmere enn i nabolandene. Februar er den kaldeste måneden hvor gjennomsnittstemperaturen kan sige ned til litt under 0°C.

Religion

Den offisielle religionen i Danmark er Luthersk evangelisk, men danskene har som nordmenn religionsfrihet, og de fleste religioner er også representert i den danske befolkningen.

Politikk

Danmark har tradisjon for et velfungerende demokrati. Regeringssystemet er et et-kammer system, som i daglig tale kalles 'Folketinget'. Det består av 179 folkevalgte medlemmer og holder hus på Christiansborg. Siden november 2001 har Danmark hatt koalisjonsregjering bestående av Venstre og De Konservative.

Danmark er medlem av EU, FN, NATO og Nordisk Råd.

 Print ut versjon
PIM PIM AS Copyright © 2007
Webdesign utviklet av Kompis Webbyrå. Design: Poloni Design
Sitemap